Ѓаволски тешко ќе се справиме со „тестаментот“ на Ставрески!

by fokus 12:46
12:46

Прва реформа во постгруевизмот секако треба да е „стоп за клиентелизмот“ и отчетност во трошењето на јавните пари. Но, ако новата влада влезе во политички калкулации да не изгуби поддржувачи, може да влезе повторно во популизам.

Затоа беше подобро експертска наместо техничка влада да ја враќа земјата на здрави нозе, со мандат од најмалку две години. Ако, сепак, остане овој концепт на техничка влада како увертира на брзи избори, како што предлага меѓународниот фактор, таа само ќе подготвува терен за изборите, без мандат за реформи.

- Advertisements -

Во тој случај, би било корисно уште од сега да се отвори дебата за да се постигне некаков поширок консензус околу целите до кои сакаме да дојдеме со економската политика.

Пишува
Ида ПРОТУГЕР ВЕЉКОВИЌ

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот „Фокус”