Јавните претпријатија кубурат со пари, ама не штедат на барок

by fokus 12:45
12:45

Јавните претпријатија кои одвај врзуваат крај со крај, или, пак, заработуваат екстра-профити благодарение на својата монополска положба, сѐ повеќе фигурираат како инвеститори на мегаломански објекти, туристички атракции и други нефункционални проекти. ЈСП Скопје, на пример, добива милионски субвенции од владата и од Градот, а гради Панорамско тркало вредно 18 милиони евра.

Каква-таква позитива во работата остварува ЈП „Водовод и канализација“, и тоа без помош од локалната и од централната власт, но, сепак, тоа е далеку од доволно за да изгради барокна управна зграда од 10 милиони евра, па мораше да се задолжи.

- Advertisements -

Од оваа практика не заостануваат ниту регулаторот АЕК, ниту државниот ЕЛЕМ, кои вишокот средства ги вложуваат за проекти што немаат никаква допирна точка со нивните надлежности – барокна зграда, кула на Водно, Рајски парк во Аеродром, жичарница на Попова Шапка!

Пишува
Влатко СТОЈАНОВСКИ

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот „Фокус”