Фикцијата на тезата дека античките Македонци биле Словени

by Фокус 19:01
19:01

Она што ги измачува овие нови историчари во Македонија и делумно во Србија, не се „трските“ и форсирањето на Дунав, туку сите тие се преземаат да се докаже дека Словените отсекогаш биле на Балканот.

Од таа теза, пак, лесно е некој да извлече заклучок дека и античките Македонци биле Словени и словенски бил и нивниот јазик.

- Advertisements -

А зошто се потребни такви бесмислени конструкции? Тие се потребни за да се докаже дека Македонија отсекогаш била земја на ист народ од антиката до денес.

Пишува
Стојан АНДОВ

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот „Фокус”