Фабрики за дипломи на функционери и на провладини експерти

by Фокус 18:30
18:30

Тоа што Министерството за образование и наука ги проверувало само приватните универзитети дали ги исполнуваат условите за вршење високообразовната дејност, но не и државните универзитети, јасно покажува кој е поттекстот на реформите во образованието.

Според резултатите од оваа контрола до која дојде „Фокус“, испитуваните универзитети солидно стојат со простор, опрема и со кадар, но потфрлуваат во усогласување на статутите и правилниците, како и со спроведувањето на надворешна евалуација.

- Advertisements -

Дури и да се прифати тезата дека квалитетот на универзитетите е на ниско ниво, особено на приватните чии газди се бизнисмени со политички амбиции и поранешни и сегашни функционери, тогаш кој е виновен за ваквата ситуација?

Пишува
Влатко СТОЈАНОВСКИ

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот „Фокус”