Тонат во долгови поради бесот, но и луксузот на власта

by Фокус 18:15
18:15

„Испружи си ги нозете, колку што ти е долга чергата“. Оваа народна поговорка го отсликува вистинското домаќинско однесување, односно укажува на тоа дека семејството треба да троши толку колку што му дозволува домашниот буџет.

Па, така, земање кредит за одење на летен одмор или зимување, од старт се смета за расипништво или за недомаќинско однесување. Како и купување нов автомобил на кредит, кога одвај врзувате крај со крај.

- Advertisements -

Јавните претпријатија, без оглед на дејноста, ја делат истата мака. Најчесто се заглавени во долгови до гуша, а се однесуваат расипнички.

По вкусот на власта градат барокни зданија, наместо да менуваат азбестни цевки, или „вртат“ панорамско тркало, наместо патни релации.

Сѐ во служба на рејтингот на владејачката партија, а не на граѓаните

Пишува
Валентина СТОЈАНЧЕВСКА

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот „Фокус”