Дури 60 граѓани годишно по грешка лежат во притвор

by Фокус 19:30
19:30

Точно единаесет години му беа потребни на кочанецот Панчо Велинов да докаже дека еден ден и една ноќ, по грешка поминал во затвор. Толку години институционална борба, само за да докаже дека не го заслужил ниту тој, еден ден, зад решетки.

Грешката се случила на 28 октомври 2002 година, а правната сатисфакција ја добил дури на 27 август 2013, од Судот за човекови права во Стразбур.

- Advertisements -

Додека земјите од регионот, како Србија и Црна Гора, јавно ги објавуваат податоците за неоснованиот притвор, и оштетите со кои ги поправаат ваквите грешки, Македонија се уште се обидува овие податоци да ги сокрие под тепих.

Сепак, откривме дека годишно околу 60 македонски граѓани, ниту криви ниту должни, завршуваат зад решетки. Дел од нив таму поминале само неколку дена, но има и такви кои тука изгубиле неколку месеци, па и години, од животот

Пишува
Валентина СТОЈАНЧЕВСКА

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот „Фокус”