Државни награди за верност на Груевски и на ДПМНЕ

by Фокус 12:42
12:42

Во Македонија секоја година се доделуваат шест државни награди – „11 Октомври“, „Св. Климент Охридски“, „Гоце Делчев“, „23 Октомври“ „Мито Хаџи Василев Јасмин“ и „Мајка Тереза“.

На листата на добитници можат да се најдат имиња на познати лекари, професори, актери, академици…

- Advertisements -

Но, голем проблем во целата приказна претставува тоа што во последните неколку години, партискиот клуч има значајна улога во донесувањето на одлуката – кој ќе биде добитник на државна награда?

Ваквите сомневања уште повеќе се зголемуваат кога ќе се види дека дел од добитниците се членови на политички партии, кандидати за пратеници од ВМРО-ДПМНЕ со по неколку функции, членови на здруженија кои ја бранат власта, а „пукаат“ против опозицијата, „патриоти“ што ја бранат Македонија од „предавниците“, контрапротестанти…

Пишува
Ирена МУЛАЧКА

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот „Фокус”