Допржено или препржено

by fokus 14:08
14:08

Ете, при крајот на август веќе се наѕира крајот на долгата политичка криза во Македонија, која беше тема на многу и долги договарања меѓу разни субјекти, кои главно се сведоа на маалото во кое се наоѓа резиденцијата на европскиот амбасадор во земјата: Пржино. За тоа дека договарањата беа многу и долги, освен временското траење говори и фактот дека овој договор во јавноста стана познат и по други имиња.

Од јуни минатата година, кога за првпат беше договорен, тој беше насловуван и како јунскиот, јулскиот, скопскиот и договор за излез од кризата. Името од Пржино и глаголот „пржи“ како да останаа кратки за именување на сите перипетии околу овој договор.

- Advertisements -

Маалото Пржино стана мало за толкав договор, а процесот на пржење краток за толку месеци готвење на договорот. Затоа почнаа да кружат и називи како допржениот или препржениот договор.

Пишува
Рамадан РАМАДАНИ

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот „Фокус”