Додека Тодоров штеди, пациентите умираат со кинески и индиски лекови

by fokus 15:00
15:00

Веќе неколку години државата ги крие податоците – колку луѓе годишно заболуваат од рак и колку пари се одлеваат за лекување и третман на овие пациенти, а дополнителен проблем за нив е тоа што најважните биолошки лекови не се ставени на позитивната листа, па пациентите плаќаат и од 2.000 до 3.000 евра за терапијата што им значи живот.

Дел од пациентите продолжува да ги мачи дилемата – зошто владата не им обезбеди на болните од рак да се лекуваат на државна сметка, а успеа за само четири години да потроши 640 милиони евра за проектот „Скопје 2014“?

- Advertisements -

Пишува
Ирена МУЛАЧКА

ЦЕЛИОТ ТЕКСТ МОЖЕ ДА ГО ПРОЧИТАТЕ ВО НАЈНОВИОТ БРОЈ ОД НЕДЕЛНИКОТ “ФОКУС”