Че Гевара живее

by fokus 14:36
14:36

За насловот искористив една од најпознатите пароли на студентското движење што ја зафати цела Европа во 1968 година. Од друга страна, бидејќи токму неделава навршија 49 години од егзекуцијата на Ернесто „Че“ Гевара (стрелан е на деветти октомври 1967 година), сметам дека соодветно е неговиот лик и дело да ми биде инспирација за текстов.

Дополнителен мотив ми е и спонтаноста на Шарената револуција, во која видов многу транспаренти и безброј маички со ликот на Че претставен со познатата баретка и револуционерната петокрака, своевремено направена од фотографот Алберто Кортас.

- Advertisements -

Според мене, најнормална и најприродна работа на светов и веков е секое движење и протест против кој било и каков било авторитарен и тоталитаристички режим, да се идентификува со култот, иконата и универзалниот симбол на борбата за слобода, правда и вистина – Че Гевара.

Пишува
Гордана ПОПСИМОНОВА

ЦЕЛИОТ ТЕКСТ МОЖЕ ДА ГО ПРОЧИТАТЕ ВО НАЈНОВИОТ БРОЈ ОД НЕДЕЛНИКОТ “ФОКУС”