Брежнев сакаше ГТЦ да се преслика во центарот на Москва

by Фокус 18:40
18:40

Откако го изградивме ГТЦ, Хрватите го нарекуваа како најдобро здание од Берлин до Владивосток – од Европа до Источна Азија.

Дури и Тито дојде да го посети, и тоа заедно со рускиот државник Брежнев. На гостинот толку му се допадна што сакаше да изгради ист таков центар во Москва. Но, планот пропадна оти тој не остана на позицијата што ја имаше, инаку бевме блиску до уште еден ГТЦ во Русија, вели Лидија Маркова, единствениот жив архитект на ГТЦ во разговор со студентите по архитектура Ноеми Чаусидис и Борјан Менкиновски.

- Advertisements -

Подготви
Љубиша АРСИЌ

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот „Фокус”