Кичевски судија стана кодош врз основа на полициски белешки од кои се одрекол и нивниот автор?!

by Фокус 18:32
18:32

По три години од неговата лустрација, името на Билески се врати во јавноста откако опозицијата го објави разговорот, според кој, Милошоски му вели на Аџиев да посвети внимание на неговата лустрација.

Според документацијата што ни ја достави тој, оперативниот работник што ги изготвил белешките врз основа на кои е лустриран по вторпат, на барање на трето лице, се одрекува од напишаното. Семејството Билески се сомнева дали оригинални документи воопшто постојат бидејќи Лустрациската комисија не им ги доставила, туку само им дала цензурирани копии, додека Управниот суд ја отфрлил нивната тужба токму врз основа на фотокопиите.

- Advertisements -

Дали оригиналите постојат и се архивирани во државните органи?

Пишува
Влатко СТОЈАНОВСКИ

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот „Фокус”