Белешки од годините на независноста: ЕЗ бара воена помош од ОН – се распоредуваат „сини шлемови“

by fokus

Војните во поранешна Југославија, имено, секојдневно се разгоруваа. Кон крајот на 1991 година, Европската заедница сѐ повеќе стануваше свесна за важноста на воениот елемент во враќањето на мирот.

Но, сознанието дека некој однадвор треба да војува за да се воспостави мир во поранешната федерација, стана извор на понатамошни поделби и во сојузот на европските држави.

Пишува
Денко МАЛЕСКИ

ЦЕЛИОТ ТЕКСТ МОЖЕ ДА ГО ПРОЧИТАТЕ ВО НАЈНОВИОТ БРОЈ ОД НЕДЕЛНИКОТ “ФОКУС” КОЈ ШТО МОЖЕТЕ ДА ГО КУПИТЕ И ВО ЕЛЕКТРОНСКА ФОРМА НА ОВОЈ ЛИНК