Бегаа од ужасот во својата земја, наидоа на голгота во Македонија

by Фокус 17:40
17:40

Над 40.000 мигранти годинава минале низ Македонија, со цел да стигнат до некоја од развиените западноевропски земји.

Поминале илјадници километри, но се чини дека додека ги минуваат оние 200 километри низ државата, очи в очи се соочуваат со ужасот.

- Advertisements -

Ги ограбуваат и ги малтретираат, но најголемата неправда ја доживуваат од институциите на системот, кои незаконски ги чуваат зад решетки, во Центарот за странци во Гази Баба.

Додека државата да си го реши законодавството и да го доведе во ред системот, овие луѓе се нивните жртви.

А, нивниот број, за жал, од ден на ден се зголемува

Пишува
Валентина СТОЈАНЧЕВСКА

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот „Фокус”