Ако сите во земјава глумиме држава, барем нека е Холивуд!

by Фокус 19:20
19:20

Министерството за образование секоја година распишува конкурси за стипендирање студенти во странство. Тие добиваат стипендии за универзитетите Франклин, Џонс Хопкинс, Фулбрајт, за ФАМУ…

Според информации од ресорното Mинистерство, шангајските стипендии се движат од 6.000 до 60.000 евра годишно, уметничките од 20.000 до 80.000 евра, додека стипендиите за ФАМУ се 23.000 евра за година.

- Advertisements -

Еден по еден се вртат конкурсите, а најмногу за филмска режија, уметност, театар, дел на универзитети во САД, останатите на ФАМУ, академијата за филмска и телевизиска уметност во Прага, Чешка!

Со мало интернет-истражување се доаѓа до фрапантни податоци на оваа тема.

Пишува
Ирена МУЛАЧКА

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот “Фокус”