Ако некому му мислите добро, кажете му да си замине од Македонија!

by Фокус 19:15
19:15

Слободан Унковски е режисер, признат и познат дома и во странство. Неговиот режисерски опус е голем.

Не само во Македонија, тој поставува претстави низ цела поранешна СФРЈ, во Америка, Русија, Шведска, Белгија, Италија, Грција и во Германија.

- Advertisements -

Најнов проект на кој работи е „Солун, град на духови“, со мал буџет што го добил на конкурс на Министерството за култура. Во Скопје се играат „Огнени јазици“ и „Изгубени Германци“.

Унковски е познат и како поранешен министер за култура и жесток критичар на власта.

Тој јавно зборува за забранетата слобода на говорот, за проектот „Скопје 2014“, за милионските суми пари што се трошат и за тоа што власта има сѐ под своја контрола

Разговараше
Ирена МУЛАЧКА

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот „Фокус”