Срѓан Керим барал умереност од новинарите, за весниците да добиваат тендери од владата?!

by fokus 13:43
13:43

Текстот е објавен во неделникот „Фокус“ во бројот 774

Разговараше Јадранка КОСТОВА

- Advertisements -

ФОКУС Што се случи после Вашето интервју за Фокус?
ГАВРИЛОВ Како прво, средбата што беше закажана за понеделникот, на која требаше со Керим да се договориме на кој начин ќе ги решиме проблемите, беше откажана со писмо заради интервјуто во Фокус. Но, во исто време, преку пошта добив друго писмо со многу чудна содржина, барем за нашиот правен систем. Во него стои дека ми се заблагодаруваат за досегашниот труд и дека го откажуваат понатамошниот ангажман. Писмото го добив на 23 април, а на содржината на писмото стои 14 април!? Значи, тоа е фалсификат, бидејќи јас тогаш бев на боледување, а, додека сум на боледување, немаат право да го прават тоа, ниту да ми даваат отказ, согласно македонските закони за работни односи. Значи, главната причина е интервјуто во Фокус. Кога се појавив на работа, по наредба на Керим ми се одземаа сите документи, се нареди никој да не комуницира со мене, ми се исклучи локалот, и-мејлот, без да се даде никакво образложение. Му се јавив на Керим, да го прашам зошто ме третира како криминалец!? Подоцна разбрав од другите вработени, дека тоа било вообичаена пракса на вршење притисок на луѓето за да се откажеш сам. Го предупредив Керим, дека овој обид нема да му успее и дека она што ми следува, согласно договорот и согласно законот за работни односи, ќе го барам по судски пат. Правниот систем вели, а и во договорот пишува, дека за да се смени управител, потребно е 14 дена да се најави седница на собир на содружници, каде што ќе бидат присутни и управителите. До сега такво нешто не е свикано!
ФОКУС Сакате да кажете дека ова не е отказ?
ГАВРИЛОВ Ова не е отказно решение, бидејќи отказното решение треба да има образложение. Можеби во правниот систем на Буркина Фасо може да помине, но, овде ова не може да помине како отказ.

ГО ПРИЗНАВАМ ПОРАЗОТ ОД ГОРАН МИХАЈЛОВСКИ

ФОКУС Како заврши разговорот со Керим?
ГАВРИЛОВ Во негов стил, се бранеше дека не е точно дека се забранувало на луѓето да раговараат со мене. Му реков да не глуми, бидејќи си останувам на работа. Не можат со притисок да ме натераат да се откажам и притоа да не ги исплатат парите кои ми следуваат. Омбудсманот на ВАЦ бил деновиве овде, но, јас не бев повикан на средбата, иако во правниот систем сеуште сум управител. Знам дека човекот не бил воопшто информиран за мене и сето тоа е фарса. Во секој случај, ќе одам до крај по судски пат, ќе поднесам тужба за мобинг и психичко малтретирање заради ваквиот настап, со цел јас да ги загубам нервите и самиот да се откажам, ама јас тоа нема да ги сторам. На крајот на краиштата, и да ме сменат од управител, тие мора да ми најдат друго работно место. По законот за работни односи, во рок од 15 дена мора да ми понуди друго работно место. Ако ми понуди шеф на транспорт, јас ќе прифатам и ќе одам на работа. Се врши притисок и на други луѓе, за фирмата што помалку да плати оштета. А, дефинитивно, Горан Михајловски победи и јас јавно му признавам пораз за ова. И дека тој сега ја владее фирмата и ги контролира сите процеси внатре.
ФОКУС Кон кои други луѓе е вршен таков притисок?
ГАВРИЛОВ Пред се, кај Керим има конфликт на интереси. Тој е член на управен одбор на ОСТ Холдинг, а во исто време е управител и на МПМ Македонија. Ако вие сакате да се жалите кај газдата, се жалите поворно кај ОСТ холдинг, односно кај Керим. На пример, јас по барање на Керим требаше да го избркам директорот на маркетинг, Петар Рибарски, или да му ја намалам платата на пола. Но, Рибарски се жалеше до ОСТ Холдинг, кој му ја прифати жалбата, а Керим се потпиша, иако идејата беше негова. И, сега мене ме става во глупава ситуација: Јас сум управителот кој одлучува по негово барање, а тој е газдата кој одлучува по жалбата!? Но, вакви негови двојни игри имаше и за други ситуации. Јас влегов во непотребна кавга со Илија Димовски од ВМРО- ДПМНЕ, за долгот што оваа партија го има кон МПМ, а по инсистирање на Керим да ги наплатам парите. Се скарав со луѓето, за тој после два дена да отиде кај Илија Димовски, заедно со финансовиот директор. Им рекол дека јас сум малку брз и дека нема да има проблем за плаќањето. Кога ќе можат, тогаш да плателе!? Се најдов во глупава ситуација, па го прашав на што личи тоа?! Таа двојна улога, и на газда и на управител, воопшто го руши севкупниот систем и му дава дополнителна моќ. Не знам колку се свесни за овој реален проблем.
ФОКУС Како ќе се решава проблемот со падот на тиражите, за кој говоревте, кога смислата на кадровските промени беше реформата на системот на МПМ?
ГАВРИЛОВ Мислам дека со дополнителната инвестиција на веб-порталот, ќе ја покрие загубата. Тоа ќе биде кредит, земен од страна, со кој ќе ја покрие загубата. Или ќе биде на некоја позитивна нула на рентабилност, но, моја претпоставка е дека ќе има загуба, па, со рентабилноста на Графички центар, кој работи добро, ќе го покрие тој бизнис. Ако сме правеле до сега паралела, дека големите газди Велија и Ѕинго имаат други бизниси, со кои можат да го покријат медиумскиот бизнис, и тука е таква ситуацијата.
ФОКУС Значи, печатницата е таа што вади пари?
ГАВРИЛОВ Да, таа ги покрива трошоците на изданијата, што до лани не било случај, но, ситуацијата сега е веќе посериозна.

УТРИНСКИ МУ БЕШЕ ПРЕМНОГУ БЛИЗОК ДО СДСМ

ФОКУС Сепак, Ѕинго и Велија имаат други бизниси, имаат и политички амбиции. Што е смислата на Керим, доколку биде на позитивна нула. Која е логиката?
ГАВРИЛОВ Па, логиката е во тоа што ќе има мир со новинарите и редакциите, но, тој мир ќе го чини ВАЦ. Логиката е дека во Пи-ар службата беа двајца, па тројца, и така се зголемува бројот. Зошто во една приватна фирма има толкав број на луѓе на Пи-ар местото? Најверојатно, затоа што позитивниот имиџ тој треба да го гради преку фирмата и преку пи-арот кој што фирмата го плаќа. Тоа треба да значи нешто. Но, сметам дека ако продолжи вака, вие можете да имате добра база, но, ако базата не носи профит и ако не се носи со времето, за многу кратко време може да ја загуби фирмата, бизнисот, влијанието и луѓето. До сега ВАЦ овде имаше имиџ дека е единственото здраво тело кое што е професионално, кое ги почитува сите етики. Но, штом не ги почитува македонските закони, од работни односи па до закон за трговски друштва, тогаш јавноста треба да знае дека таа фирма се претопила во нашиот балкански менталитет.
ФОКУС Не ми е јасно, како успеавте толку брзо да ја спукате работата, иако претходно со месеци преговаравте!?
ГАВРИЛОВ На почеток, Керим мислеше дека со мене, како параван, можеби ќе успее да го реши проблемот со Утрински весник, кој според негово мислење важи за весник близок до СДСМ, а дека тоа мора да се промени. Да се сврти кон ВМРО-ДПМНЕ или целосно да се изолира. Имаше идеја, двајца врвни новинари од Дневник да ги префрлиме во Утрински весник. Така, да остане чист Дневник, а Утрински да се изолира со многу помал тираж. Но, со тоа, влијанието би му се намалило и на Утрински весник, а Дневник би ослабнал без тие двајца новинари. Јас на тоа не се согласив, затоа што сметам дека на тој начин ќе направиме гетоизација на новинари, кои тој непотребно партиски ги обележува.
ФОКУС Дали навистина станува збор за Катерина Блажевска и Васко Попетревски?
ГАВРИЛОВ Да, но, Керим после се предомисли. Разбраа уредниците, Кокаланов се побуни, а и јас не се согласив на тоа. Инаку, навистина имавме проблем со владата на ВМРО-ДПМНЕ. Ако претходно доаѓале околу еден и пол милион евра, пари кои владата ги дава за огласи, сега веќе тие секнаа. Јас се понудив, да одам и да разговарам чисто деловно со луѓето од владата. Ние добивавме и тендери, кои после не се спроведуваа. Џабе си добил, кога прават рамковен тендер и не ти ги даваат парите. Тоа за фирмата не се мали пари. Керим сметаше дека мораме да бидеме малку поблиски и пофлексибилни, поумерени кон власта. Јас, пак, на тоа гледав како на чист деловен однос. Затоа прифатив да разговарам со луѓето од власта, за да не оди тој, ама, околу новинарскиот дел му реков тој да си ја заврши работата.
ФОКУС Што за новинарите?
ГАВРИЛОВ Па, да бидат поумерени и да не ја иритираат владата, за да можеме побрзо да добиеме тендери.
ФОКУС Керим сакал доближување до власта или мотивите му се само финансиски?
ГАВРИЛОВ И двете, и политички и финансиски, кое јас не го одобрив и се тргнав од тоа. Во мојата 18-годишна медиумска кариера, со никого не сум преговарал за никакви пари, за никакви тендери. Тоа поинаку го правам и би било лошо за мојот имиџ, па затоа се тргнав. Мислам дека тој ќе бара друг начин. Инаку, за него многу ќе ви каже и следниов пример. Бараше од мене да избркам една вработена, затоа што била грда, дебела и немажена!? Жената ми дојде расплакана, а јас одбив да постапам по наредбата на Керим!

 

Поврзани новости