Најголемиот донатор на ДУИ ќе гради полициска станица во Аеродром за 2 милиони евра!

by fokus

Пишува: Катерина СМИЛЕВА БОЖИНОВСКА

Ељмедин Адеми во јавноста стана познат во 2014 година, кога неговата фирма „Скрин-медиа“ беше една од четирите фирми која доби концесија од Град Скопје за поставување билборди.

Сопственикот и управникот на оваа компанија за надворешно рекламирање, формирана во 2008 година, набрзо по доаѓањето на владата на ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ, е син на братот на поранешниот министер за образование, вицепремиер за Рамковен договор и генерален секретар на ДУИ, сега покојниот, Абдулаќим Адеми.

Од тогаш па до денес, Ељмедин Адеми има изградено бизнис-империја под капата на „Еуровиа Холдинг“, која претходно го носеше името „Адел Холдинг“.

Во рамки на оваа групација, чии сопственици се Ељмедин и Ељдин Адеми, функционираат: „Еуровиа ДООЕЛ“, „Еуровиа ДМД“ „Еуровиа Аграр“, „Трибека“ и веќе споменатата „Скрин-Медиа“.

Првата фирма на листата, онаа за градежништво „Еуровиа ДООЕЛ“ минатиот месец го доби тендерот за изградба на нов објект на полициската станица Аеродром. Вредноста на набавката чии носител е МВР на министерот Оливер Спасовски изнесува нешто над 2 милиони евра.

На тендерот учествувале вкупно 12 економски оператори од кои 5 биле елиминирани во текот на постапката, односно во фазата на евалуација, и не стигнале до електронска аукцијата.

Од МВР до затворање на овој број на весникот не одговорија која била почетната цена што ја понудиле петте фирми кои биле елиминирани и не добиле шанса да учествуваат во негативно наддавање.

Причините поради кои петте фирми биле елиминирани од постапката, биле тоа што во финансиската понуда немале пополнето полиња на единечна цена, односно некои немале само единечна цена, други и единечна и вкупна и цена со ДДВ. Еден економски оператор, пак, како што велат од МВР, немал документи за подизведувачите.

Од Еуровиа за „Фокус“ велат правото на поддршка и донација за политичка партија е нивно демократско право.

Без разлика на поддршката МОРАЛНА или ДОНАТОРСКА која ние сме подготвени да ја дадеме кон некој политички субјект чии идеали ги почитуваме, во тек на учество при тендерски постапки, таа подршка не може да се позиционира над Закон за јавни набавки чиви прописи секој Договорен орган – Државна институција строго ги почитува“.

За донациите на Адеми и неговите фирми кон ДУИ читајте утре на сајтот на „Фокус“

ЦЕЛИОТ ТЕКСТ МОЖЕ ДА ГО ПРОЧИТАТЕ ВО НАЈНОВИОТ БРОЈ ОД НЕДЕЛНИКОТ “ФОКУС” КОЈ ШТО МОЖЕТЕ ДА ГО КУПИТЕ И ВО ЕЛЕКТРОНСКА ФОРМА НА ОВОЈ ЛИНК

Поврзани новости