Зошто не успеало Илинденското востание?

by Фокус 19:00
19:00

И покрај кошкањата на соседите во Македонија, тие, соседите, создале свој Балкански сојуз за протерување на Османската империја од Европа. Македонската револуционерна организација, освен протестите што ги пишувала, немала никаква улога во тој Сојуз.

Значи во Македонија, спроти Балканските војни, не постоела политичка сила која можела за себе да обезбеди партнерство во сојузувањето на балканските држави против Турција.

- Advertisements -

Со тоа широко се отвориле вратите за заземање делови од Македонија од страна на соседните држави. Таа, како што вели народот, била село без кучиња и наполно немоќна.

Пишува
Стојан АНДОВ

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот „Фокус”