Зошто Институтот на сметководители се обиде незаконски да диригира цени за услугите?

by fokus 13:00
13:00

Одлуката на Собранието на Институтот на сметководители и овластени сметководители за утврдување минимални цени на сметководствените услуги предизвика реакции од владата, бизнис-заедницата, но и фелата, дека е незаконска, спротивна на начелата за конкуренција на пазарот и дека драстично ќе ги зголеми трошоците за компаниите.

Воедно, ова беше повод на сметка на Институтот да стасаат обвинувања дека не се грижи за сметководителите, туку за личните интереси на мала група на чело на организацијата, која минатата година остварила приходи од над 9 милиони денари.

- Advertisements -

Претседателката на ИСОС, која соработувала и со ВМРО-ДПМНЕ, тврди дека целта на иницијативата е подобрување на статусот на сметководителите кои легално си ја вршат својата работа

Пишува
Влатко СТОЈАНОВСКИ

ЦЕЛИОТ ТЕКСТ МОЖЕ ДА ГО ПРОЧИТАТЕ ВО НАЈНОВИОТ БРОЈ ОД НЕДЕЛНИКОТ “ФОКУС”