За да се спроведе Договорот со Грција, Заев ќе мора да се договара со Мицкоски

by fokus

Граѓаните, за околу два месеца, на референдум ќе треба да се изјаснат дали го прифаќаат договорот за името со Грција, или се против него.

Доколку референдумот биде успешно спроведен, односно ако се обезбеди потребниот цензус, одлуката ќе биде обврзувачка за политичките субјекти.

Правната несигурност се јавува токму во овој момент бидејќи законодавецот не предвидел на кој начин одреден политичар ќе биде принуден да ја испочитува волјата на народот.

Во западните демократии ова функционира и со празнина во законите, бидејќи таму е оставено на свеста на политичарите.

Тука, кога станува збор за свест и морал, се чини оти битката е однапред изгубена

Пишува
Валентина ВУРМО

ЦЕЛИОТ ТЕКСТ МОЖЕ ДА ГО ПРОЧИТАТЕ ВО НАЈНОВИОТ БРОЈ ОД НЕДЕЛНИКОТ “ФОКУС”