Вработените ќе станат хонорарци, државата ќе го полни буџетот

by Фокус 18:30
18:30

Тамара Чаусидис е речиси четири години лидер на новинарскиот синдикат (ССНМ), а истовремено е уредничка во балканската новинска агенција БИРН. Таа веќе неколку години се бори за социјалните и за професионалните права на новинарите.

Чаусидис објаснува што значи новата обврска за плаќање придонеси на хонорарите повисоки од минималната плата, кои ќе стартуваат од 1 јануари 2015 година.

- Advertisements -

Според неа, со новите законски измени ќе се намалат вработувањата, ќе се зголеми бројот на хонорарците, а на тој начин ќе се наполни буџетот за околу 68 милиони евра!

Разговараше
Ирена МУЛАЧКА

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот „Фокус”