Судот петнаесет години не сака да го заштити странскиот инвеститор

by Фокус 18:20
18:20

Иако купил акции на берза уште во 1997 година, а потоа и од вработените во „Македонија дрво“ и станал доминантен сопственик на фирмата со 63 отсто од капиталот, повратникот од Шведска, Лазар Гацов, до денешен ден не може да газдува со складиштето на фирмата, каде што сакал да ја смести својата фабрика за производство на машински делови, зашто се појавил друг сопственик, поранешен доверител на „Македонија дрво“, кој ѝ дал позајмица на фирмата.

Гацов го продал складот, а притоа му го исплатил и долгот од 400.000 марки на доверителот, но катастарот со фалсификат документи, наместо на новите сопственици, сопственоста врз складот му ја впишал на веќе исплатениот доверител!?

- Advertisements -

Во ујдурмата се вмешани адвокати, нотари, судии, бизнисмени и политичари.

По 15 години судски процеси и четири одржани судења и враќања на одлуките од апелација до основен, судиите не можат да го констатираат она што е очигледно и да ги заштитат вистинските сопственици

Пишува
Љубиша АРСИЌ

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот „Фокус”