Судиите и обвинителите што го погребаа судството

by fokus 13:39
13:39

Лидерот на СДСМ, Зоран Заев, неодамна најави дека првите чекори по формирањето на новата влада ќе бидат враќање на довербата во судството преку генерален реизбор на судиите. „Фокус“ дознава дека најавената реформа најверојатно би се спровела преку чистка во Судскиот совет и во Советот на јавните обвинители, за што не е потребно двотретинско мнозинство или менување на Уставот.

Експертите се децидни дека за да се врати правосудството на вистинскиот пат, не треба да се сменат 1.000 судии, туку доволно е да се тргнат 30, кои ги влечат партиските конци. Останатите веднаш ќе се прилагодат на новосоздадените услови и ќе се присетат како се држи кантарот

- Advertisements -

Пишува
Валентина ВУРМО

ЦЕЛИОТ ТЕКСТ МОЖЕ ДА ГО ПРОЧИТАТЕ ВО НАЈНОВИОТ БРОЈ ОД НЕДЕЛНИКОТ “ФОКУС”