Парите на граѓаните на Гостивар, Кичево и на Тетово завршуваат во партиски и во приватни џебови?!

by fokus 13:46
13:46

Анализата на јавните набавки на трите општини покажува дека тие претежно соработуваат со неколку компании, со тоа што една од нив добива најмалку една четвртина од средствата, па и повеќе, додека остатокот си го делат уште две до три фирми.

Притоа, некои компании соработуваат само со една општина, и тоа во време кога ја раководи одреден градоначалник, а оние што соработуваат со повеќе договорни органи, пак, склучувале договори за јавна набавка со институции раководени од кадри на една иста партија.

- Advertisements -

Дека постои спрега меѓу двете страни, доволно говори фактот дека компаниите што добивале значителен дел од парите на локалните самоуправи, има и такви чии сопственици неодамна биле назначени на јавни функции, како и такви кои на последните избори донирале пари за партијата од каде што доаѓаат градоначалниците на општините – Бејта, Дехари и Арифи.

За кои компании станува збор?

Пишува
Влатко СТОЈАНОВСКИ

ЦЕЛИОТ ТЕКСТ МОЖЕ ДА ГО ПРОЧИТАТЕ ВО НАЈНОВИОТ БРОЈ ОД НЕДЕЛНИКОТ “ФОКУС”