Студентите не смеат да купуваат дипломи, министрите може!

by Фокус 18:45
18:45

Една недела Македонија ја тресе скандалот на министерот за образование Абдулаќим Адеми, кој наводно си ја купил дипломата во Тирана, што повторно ја актуализира јавната тајна дека на домашни универзитети се дипломира во експресен рок од 2 години за 3.000 евра, а наши политичари и бизнисмени купуваат докторски и магистерски титули  во Бугарија, Албанија, Србија, Украина за цени од 5.000 до 15.000 евра!

Наместо да ги впрегне државните институции да расчистат со универзитетите што продаваат дипломи и да ги проверат научните титули и дипломите на министри, пратеници, бизнисмени стекнати на сомнителен начин, премиерот Груевски им дели лекции на студентите како со државен испит да си ги заработат дипломите, а не со пари!?

- Advertisements -

Пишува
Ирена МУЛАЧКА

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот „Фокус”