Професија „лажен сведок“

by Фокус 12:00
12:00

Деветтата Божја заповед „Не сведочи лажно“ e ревидирана од страна на македонскиот правен систем. Ваистина преиначена во „Сведочи лажно“.

Доволно е само власта да го посака тоа.

- Advertisements -

И така и така, анонимниот сведок под псевдоним фабрикуван како заштитен, односно загрозен сведок нема да го распрашуваат во судот, а ниту одбраната на обвинетиот не може да му постави макар едно прашање.

Тој е невидлив. Фантом.

И што е најфрапантно: нема никаква одговорност за тој што ќе подготви лажен сведок, но затоа, пак, има казна за сите што ќе го откријат идентитетот на заштитениот, пардон-професионалниот сведок

Пишува
д-р Гроздан ЦВЕТКОВСКИ

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот „Фокус”