Попрво ќе избие трета светска војна, отколку социјална револуција во Македонија

by Фокус 19:30
19:30

Две книги годинава ја возбудија светската јавност и со своите тези и предвидувања предизвикаа огромна врева на интернет, дебати меѓу академиците, политичарите, економистите, историчарите и новинарите.

Станува збор за насловите – „Капиталот во дваесет и првиот век“ од францускиот економист Томас Пикети, книга објавена лани и „2014: Како да се преживее следната светска криза“ од Николас Бојл, професор на Универзитетот во Кембриџ, Британија, објавена во 2010 година, но која дојде во фокусот на вниманието токму годинава.

- Advertisements -

Нашиот соработник Зоран Димитровски и аналитичарот Сем Вакнин, во првиот од серијата дијалози кои во „Фокус“ ќе ги објавуваме периодично, зборуваат за тезите и предвидувањата што ги содржат двете книги, за можноста од социјална револуција во светот и во Македонија, заканите за трета светска војна, глобализацијата на конфликтите во Украина, Ирак, Сирија и во Израел и за вирусната апокалипса!

Пишува
Зоран ДИМИТРОВСКИ

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот „Фокус”