Половина век ѝ ги криеле корените, за да ѝ го присвојат наследството!

by fokus 14:43
14:43

Животната приказна на Биенвенида Езури, родена Бехар, Еврејка од Скопје, е како сценарио за филм. На четиригодишна возраст добила нов идентитет, за да се спаси од Треблинка, а на 13 години ја дознава вистината.

Сосема сама заминува за Израел, а повеќе од половина век се обидува да го открие семејното стебло. Потрагата по корените ќе ѝ открие и наследство во Скопје, кое и ден денес не може да го добие.

- Advertisements -

Државата за имотот му платила на Фондот на холокаустот на Евреите, а тие не ѝ ги даваат парите

Пишува
Валентина ВУРМО

ЦЕЛИОТ ТЕКСТ МОЖЕ ДА ГО ПРОЧИТАТЕ ВО НАЈНОВИОТ БРОЈ ОД НЕДЕЛНИКОТ “ФОКУС”