Полициска омерта

by Фокус 13:14
13:14

Посебен проблем за безбедносните служби е непишаното правило за молчење, но не за молчење и чување службени или државни тајни, тоа се подразбира и е уредено со законски и подзаконски акти. Се работи за молчење и прикривање злоупотреби, криминал и корупција.

Како заложници на партијата на власт, безбедносните служби се принудени да го прифатат мафијашкиот закон на омерта, односно непишаниот кодекс на молчење.

- Advertisements -

„Нашите“ молчат бидејќи им одговараат позициите и бенефитите што ги имаат, а „туѓите“ од страв за ускратување на напредувањето во службата или од губење на работното место, други затоа што имаат путер на главата, трети заради мир на душата.

Пишува
д-р Гроздан ЦВЕТКОВСКИ

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот „Фокус”