Победникот тешко ќе формира стабилна влада

by fokus 14:40
14:40

Во првата изборна единица фаворит е опозицијата, во третата овој примат го има власта, во четвртата ќе се води атрактивна лидерска битка, додека најнеизвесни и најинтересни борби се очекуваат во втората и во петтата изборна област, кои веројатно ќе ја направат клучната разлика на изборите.

Дел од аналитичарите што ги консултираше „Фокус“ очекуваат тесен изборен резултат, кои веројатно ќе доведат до сценарио да се формира влада на широка коалиција, поддржана од сите пратенички групи.

- Advertisements -

Без разлика кој ќе победи и каков ќе биде карактерот на идната влада, сите сметаат дека таа ќе мора да го спроведе реформскиот пакет на Прибе и да обезбеди услови за работа на СЈО, бидејќи во спротивно Македонија ќе навлезе во уште подлабока политичка криза и дефинитивно ќе застрани од евроатлантскиот курс

Пишува
Влатко СТОЈАНОВСКИ

ЦЕЛИОТ ТЕКСТ МОЖЕ ДА ГО ПРОЧИТАТЕ ВО НАЈНОВИОТ БРОЈ ОД НЕДЕЛНИКОТ “ФОКУС”