Патокрација

by Фокус 13:18
13:18

Посебен белег на мафијашките држави од фамилијарен тип претставува паралелната концентрација на политичка власт и главните економски активи во рацете на исти луѓе, кај нас околу сто.

Практично, не постои област која не е потчинета на зацврстување на власта и нејзино збогатување.

- Advertisements -

Националните интереси целосно се преплетени со интересите на организираниот криминал, па линијата меѓу политиката и криминалот е многу тенка, речиси невидлива.

Се симулира демократија и владеење на правото, а всушност се работи за мафијашка држава управувана од криминалци.

Во неа власта, нивните семејства и пријатели енормно се збогатуваат, а заштитата на бизнисот и интересите е врвен приоритет.

Пишува
Д-р Гроздан ЦВЕТКОВСКИ

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот „Фокус”