Од Титови пионери до Грујови пензионери

by Фокус 20:30
20:30

Нема некоја суштинска разлика меѓу режимот на Грујо и режимот на Тито, единствено можеби во популацијата кон која првенствено се насочени пропагандните тактики.

Во ерата на Тито уште немаше доволно старци, па режимот главно сакаше да ги освои симпатиите на децата.

- Advertisements -

Во ерата на Грујо, пак, нема многу деца (иако и Грујо сака да се слика во дружба со нив баш како што Тито го правеше тоа), па овој режим се бори за симпатиите на старците.

А тоа, поради децениите што ги делат двата режима, се во голема мера истите луѓе. Оние кои беа некогаш верни Титови пионери, денеска се уште поверни Грујови пензионери!

Пишува
Нено БОГДАН

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот “Фокус”