Од што умираат работничките во фабриката „Дрекслмаер“ во Кавадарци?

by Фокус 17:30
17:30

Во последните неколку месеци, во германската инвестиција во Кавадарци „Дрекслмаер“, фабрика која произведува кабли за автомобилската индустрија и се рекламира како најголем работодавец во Македонија, починале две жени, а дел од вработените таму тврдат дека нивниот број е поголем и дека официјалните бројки се кријат.

Некои невладини организации – „Вила Зора“, „Ленка“, се сомневаат дека каблите во фабриката се премачкуваат со отров за глувци за да не бидат изгризени од стаорци и оштетени, заради заштита на производствениот процес, што може да влијае врз здравјето на вработените, а од фабриката најостро ги демантираат таквите тврдења

- Advertisements -

Пишува
Ирена МУЛАЧКА

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот „Фокус”