Областниот македонски народен театар во Благоевград постоеше една сезона

by fokus

Театарот почна со работа кога бугарската партија донесе Резолуција во 1946 година, во која, покрај другото, пишува: „БРП (к) смета за неопходно во периодот до присоединувањето на Пиринскиот крај кон НР Македонија, систематски да работи на културното зближуење на македонското население од тој крај со НР Македонија

Пишува
Стојан АНДОВ

ЦЕЛИОТ ТЕКСТ МОЖЕ ДА ГО ПРОЧИТАТЕ ВО НАЈНОВИОТ БРОЈ ОД НЕДЕЛНИКОТ “ФОКУС” КОЈ ШТО МОЖЕТЕ ДА ГО КУПИТЕ И ВО ЕЛЕКТРОНСКА ФОРМА НА ОВОЈ ЛИНК