Новинарите што ги откриваат криминалните шеми редовно се етикетираат како шпиони и предавници

by Фокус 20:00
20:00

Стеван Дојчиновиќ е истражувачки новинар од Белград, кој работи во една од најуспешните и најголеми организации за истражувачко новинарство, OCCRP (Репортерски проект за организиран криминал и корупција), како и во Центарот за истражувачко новинарство во Србија (ЦИНС).

Дојчиновиќ во својата кариера ги откри линковите меѓу бизнисмените на Балканот и организираниот криминал, голем број случаи на перење пари и спорни приватизации…

- Advertisements -

Познат е по интервјуто со Зоран Чопиќ, една од клучните фигури на балканското криминално подземје, додека се криеше во Босна и Херцеговина од српските власти.

Ја истражуваше и улогата на балканската мафија во меѓународниот шверц на кокаин, а неговите стории се објавени во бројни балкански и странски медиуми.

Дојчиновиќ е добитник на голем број награди за истражувачко новинарство, а сега ја објавува својата прва книга поврзана со аферата Шариќ – еден од најпознатите шверцери на кокаин на овие простори.

Разговараше
Мери ЈОРДАНОВСКА

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот “Фокус”