Ненад Новковски: Професорите скапо ќе ја платат соработката со мафијашката власт!

by fokus 13:18
13:18

Ненад Новковски, актуелен професор, поранешен министер за образование, освен за состојбите во УКИМ и за полицискиот упад на Економскиот факултет, во интервјуто зборува и за општествената криза во која е Македонија.

Смета дека експертска влада може да направи силен рез во општеството, а очекува дека местото на ВМРО-ДПМНЕ ќе го заземе нова политичка опција. Очекува професорите да одиграат важна улога во идните случувања.

- Advertisements -

„Ако професорите, ректорите, се подвиткуваат, ако замолчуваат, ако замижуваат, и ним утре ќе им се случи истото.Велат не знаеме кај имало упад, на северниот пол ли се случило. Ќе бидат и лично загрозени, ако ваква власт опстои“, вели Новковски, кој неодамна се кандидираше за нов ректор на Универзитетот „Кирил и Методиј“.

Разговараше
Младен ЧАДИКОВСКИ

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот „Фокус”