Не му носи функцијата углед на функционерот, туку функционерот ѝ носи углед на функцијата

by fokus

Политичките партии кај нас се церемонијални структури, убаво што ги има, даваат одреден шмек на политичките случувања, ама и да ги нема, никој нема да забележи дека фалат.

Лидерите се тие што дрмаат и тресат, а заедно со нив и гласачите одлучуваат, барем на избори, кој партиски лидер колку моќ ќе добие.

Ако лидерот на една партија одлучи да биде вејка на ветрот и да следи туѓи наредби, тој станува церемонијален лидер.

Слично е и со гласачите, кои ако дозволат да бидат манипулирани од страна на партиите, тогаш се само церемонијални гласачи. Церемонијалноста е прашање на избор.

Пишува
Нено БОГДАН

ЦЕЛИОТ ТЕКСТ МОЖЕ ДА ГО ПРОЧИТАТЕ ВО НАЈНОВИОТ БРОЈ ОД НЕДЕЛНИКОТ “ФОКУС” КОЈ ШТО МОЖЕТЕ ДА ГО КУПИТЕ И ВО ЕЛЕКТРОНСКА ФОРМА НА ОВОЈ ЛИНК