Министерот Тодоров да прекине да го глуми Големиот брат

by Фокус 13:19
13:19

Биљана Додева, една година е лекар-специјализант на скопската Клиника за психијатрија и е предводник на неформалната група специјализанти.

Иако е млада, таа е една од ретките која веднаш почна да ја бара правдата за своите колеги и редовно да го критикува игнорантскиот однос на министерот за здравство, Никола Тодоров.

- Advertisements -

Таа и нејзините колеги пред една недела излегоа на протести за да го искажат својот револт од измените во Законот за здравствена заштита, со кои се обврзани да враќаат петкратно поголема сума – 60.000 евра, од чинењето на специјализацијата – 12.000 евра, ако во наредните 15-20 години од која било причина ја напуштат установата или ако ја прекинат специјализацијата.

Исто така, голем проблем за специјализантите претставува видеоснимањето на испитите и нивното објавување на интернет, со што им се нарушува приватноста.

Додева за „Фокус“ отворено зборува за партиските етикети што им се лепат затоа што протестираат и за начинот како да се спречи масовниот одлив на лекарите во странство

Разговараше
Ирена МУЛАЧКА

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот „Фокус”