Македонци-Бугари извршувале највалкани работи за идејата на голема Бугарија

by Фокус 19:10
19:10

Во септември 1915 година, Бугарија се определила за сојузништво со Централните сили. Таа определба силно ја поддржало и ВМОРО.

Вардарска Македонија паднала под бугарска власт и под бугарска административна управа.

- Advertisements -

Во тоа време, од ВМОРО не дошле никакви јавни барања за воспоставување автономија ни во рамките на Бугарија, а камоли создавање независна држава Македонија.

Тогашните вморовци се задоволиле со функциите на градски и општински раководители во бугарската администрација во Македонија и делови од Србија.

Така ја преспале војната. За тој факт, во студијата на Зоран Тодоровски не се зборува.

Пишува
Стојан АНДОВ

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот „Фокус”