Мајтапчии до балчак

by Фокус 18:00
18:00

Каде е македонската кинематографија денес наспроти, таа пред 30 и кусур години? Зошто главна тема ни се Турците и комитите, наместо актуелниве „војводи“, ем „јаничари“?

Каде е инаетот на македонскиот уметник денес наспроти великаните на стариот театар? Дали трката по владините пари и спотови ги претвори филмските во текстилни работници?

- Advertisements -

Каде е луцидноста на режисерите денес да се спротивстават на ретроградното безумие што го уназади системот, наспроти оние што во 1980-тите ги исмејуваа и Тито и неговите наследници?

Пишува
Младен ЧАДИКОВСКИ

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот „Фокус”