Лекцијата за Македонците е дека нема таков „Ципрас“ што брише долгови направени во име на граѓаните

by Фокус 17:20
17:20

Ако Грција ја напушти еврозоната, првиот удар за населението ќе биде доста болен затоа што веројатно ќе следи девалвација на валутата (за да биде извозот конкурентен) и граѓаните кои се веќе исцрпени од кризата и мерките за штедење кои траат од 2008 г. дополнително ќе осиромашат.

Проблемот е што каков било излез од кризата е тешко можен така што Грците би живееле удобно, бидејќи долговите се реалност.

- Advertisements -

Се чини дека граѓаните тоа целосно не го разбираат и чекаат некој со волшебно стапче да ги ослободи од товарот што мислат дека им го наметнале политичките елити.

Јасно е дека мнозинството што гласаше за Ципрас единствено сакаше да се спаси од строгите мерки за штедење и во него го виде волшебното стапче за спас од проблемите.

Но, дали има друга алтернатива за до гуша задолжената земја освен да си ги плати долговите?

И дали тие полесно ќе се отплатат со останување на Грција во еврозоната и репресивната политика или ако таа почне сопствена монетарна приказна?

Пишува
Ида ПРОТУГЕР ВЕЉКОВИЌ

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот „Фокус”