Ќе се реши ли конечно спорот двојно подолг од двете светски војни?

by Фокус 17:10
17:10

Ќе се смени ли впечатокот или перцепцијата дека ниту едни избори во Грција не носат пресврт за Македонија и дека кој и да дојде на власт во Атина, сеедно дали е националистичка десница или радикална левица, нема ништо да смени во спорот за името?

И обратно, дека додека во Македонија е на власт коалицијата на ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ, не може ништо да се очекува во разрешувањето на овој ирационален спор?

- Advertisements -

Веќе излитено и бајато звучи фразата: за танго, како и за кавга, се потребни двајца. Како и за компромисот.

Ако Ципрас, како и Самарас пред него, продолжи да игра „Сиртаки“, а Груевски „Тешкото“, тогаш нема на што добро да се надеваме во спорот за името.

Пишува
Александар ДИМИТРОВ

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот „Фокус”