Контрауниверзитети за уништување на високото образование

by Фокус 11:04
11:04

На само две недели пред новогодишните празници, експремиерот Груевски, терајќи предизборна кампања за да освои глас повеќе, излезе со нов предлог – отворање два нови универзитети.

Повеќето од професорите со кои разговаравме на оваа тема сметаат дека зад затворени врати премиерот и неговите министри скроиле нешто ново, па затоа експресно излегоа со вакво решение.

- Advertisements -

Дел од муабетите во професорските кулоари одат и дотаму дека првичен план на експремиерот било затворање на УКИМ, па дури и отворање паралелен универзитет (контрауниверзитет) затоа што не можат да влијаат врз одлуките на професорите.

Тука, исто така, е и сместувањето партиски кадри, професори, аналитичари и експерти, кои секоја вечер можат да се видат на провладините медиуми како „анализираат“ одредени состојби во општеството, нормално бранејќи ги боите на партијата на власт

Пишува
Ирена МУЛАЧКА

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот „Фокус”