Како Жерновски потроши повеќе од милион евра за хортикултурно уредување

by fokus 14:03
14:03

Во периодот од 2014 до 2016 година, Општина Центар склучила договори со четири компании за хортикултурно уредување во рамките на една рамковна спогодба и во четири одвоени постапки, чија вкупна вредност изнесува околу 1,3 милиони евра, од кои половина милион евра се слеале на контото на „Флорастат“, чиј сопственик е пријател со раководителот на секторот за јавни набавки во Центар и човек близок до Влатко Мијалков.

Притоа, сите постапки што ги спровела општината во областа на хортикултурата биле без конкуренција, со само еден понудувач, така што основниот критериум – најниска цена, всушност станува единствена цена.

- Advertisements -

А, од конкуренцијата зависи рационалното и ефикасното трошење на јавните пари!

Пишува
Влатко СТОЈАНОВСКИ

ЦЕЛИОТ ТЕКСТ МОЖЕ ДА ГО ПРОЧИТАТЕ ВО НАЈНОВИОТ БРОЈ ОД НЕДЕЛНИКОТ “ФОКУС”