Како Ресен доби нови 1.300 гласачи за локалните избори во 2013 година?

by Фокус 12:17
12:17

Официјалните податоци од државните институции откриваат дека во Ресен во изминатава 2014 година речиси е идентичен бројот на жители и бројот на гласачи (16.369-16.320).

На прв поглед тоа изгледа чудно, бидејќи произлегува дека имало само 49 малолетни граѓани или деловно неспособни лица, кои немаат право на глас.

- Advertisements -

Но, многу појасно станува кога ќе се погледнат избирачките списоци како непосредно пред избори се впишале нови над 1.000 гласачи со потекло од Пустец и од Мала Преспа, кои гласаа врз основа на лична карта издадена од надлежните органи.

Сепак, тие немаат такво право, бидејќи реално немаат постојано живеалиште во државава!

Пишува
Влатко СТОЈАНОВСКИ

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот „Фокус”