Како ќе функционира заедничката влада на ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ?

by Фокус 10:04
10:04

Кога се вели дека заменик-министрите во петте министерства што се директно поврзани со изборниот процес ќе имаат право на вето токму на прашањата поврзани со изборите, тоа се однесува на спроведувањето на изборите и на можностите за притисок и поткуп на гласачите преку полицијата и инспекциите, односно преку вработувања и субвенции.

Но, за да не дојде до ситуации секој заменик-министер произволно да го користи правото на блокада и владата да стане дисфункционална, познавачите велат дека надлежностите на замениците мора прецизно да се утврдат преку законски измени.

- Advertisements -

Во спротивно, тоа ќе зависи од политичката волја, во ситуација кога нема да постои правна подлога

Пишува
Влатко СТОЈАНОВСКИ

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот „Фокус”