Ќе ни се случи белоруско или романско сценарио?

by Фокус 13:26
13:26

Доколку Груевски и Ахмети спроведат избори без учество на опозицијата, можна е двојна линија на меѓународниот фактор кон Македонија: една кон владата, која дошла на узурпирани избори, а другата кон претседателот на државата, чиј ангажман има поддршка на ЕУ, а богами и на голем дел од населението во Македонија.

Таква двојност во политиката на ЕУ не би била прва и не би била преседан.

- Advertisements -

Во Романија, на пример, претседателот на Републиката не прифати да го носи товарот на расипаност од корумпираната власт на премиерот и на неговите соработници, и го поддржа со свој јасен ангажман рушењето на премиерот.

Романскиот претседател имаше јаки упоришта во јавноста, а ослабна неговата зависност од корумпираниот претседател на владата.

Пишува
Стојан АНДОВ

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот „Фокус”