Јово Трпеноски: Тајната полиција учествуваше во создавањето неколку политички партии

by fokus 14:01
14:01

Многу јавни личности за кои имав увид дека беа соработници на службата не беа лустрирани… јасно е зошто Јордан Мијалков како прв човек на МВР не беше лустриран, но има индиции дека уште пред тоа имал врски со службите … ДБК креираше неколку политички партии….

Ова се неколкуте поенти од разговорот со компетентен соговорник, затоа што беше на чело на ресорот Внатрешни работи на преминот од стариот режим во повеќепартизмот, Јово Трпеноски.

- Advertisements -

Фактот дека Трпеноски долги години работел во обвинителството, беше и јавен обвинител на Македонија, а беше член и претседател на првиот состав на Антикорупциската комисија беше уште поголема провокација за интервју со него.

Разговараше
Јадранка КОСТОВА

ЦЕЛИОТ ТЕКСТ МОЖЕ ДА ГО ПРОЧИТАТЕ ВО НАЈНОВИОТ БРОЈ ОД НЕДЕЛНИКОТ “ФОКУС”