Изборна мегаилузија од половина милијарда евра!

by Фокус 10:08
10:08

Ова е четврти пат Македонија да се задолжува со еврообврзница. Првата еврообврзница беше издадена во време на министерувањето на Никола Поповски, на износ од 150 милиони евра.

Втората е во времето на Трајко Славески, издадена во 2009 година на износ од 175 милиони евра и доспеа по 3,5 години. Третата е издадена од страна на Зоран Ставрески во јули минатата година на износ од 500 милиони евра, со доспевање во 2021 година.

- Advertisements -

Оваа последна и четврта повторно ќе се брои во контото на Ставрески, но има најголема рочност, односно доспева за десет години

Новото задолжување ќе биде само зачин во политичката војна, која ќе финишира низ еден дополнителен судир и поделба на сите нивоа во општеството.

Оти ниту Груевски мирно ќе гледа како Јанева ги сецира еден по еден неговите најзначајни играчи, ниту Заев ќе смее да дозволи тоа да биде проследено со нова тешка изборна мегаилузија тешка половина милијарда евра.

Пишува
Младен ЧАДИКОВСКИ

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот „Фокус”